Huidverzorging

Droge huid

Met een droge huid wordt een huid bedoeld, die droog en soms wat schilferig aanvoelt. De huid kan soms jeuken en scheurtjes bevatten. De huid bevat vaak te weinig vocht door het ontbreken van een beschermend vettig laagje.

Een droge huid kenmerkt zich door een lichte tot matige schilfering en soms ook wat roodheid en jeuk. Als je de huid aanraakt, voelt hij ruw en droog aan. Regelmatig ontstaan kleine scheurtjes in de hoornlaag. Dit geeft het zogenaamde craquelé beeld dat vooral bij ouderen en zuigelingen (wangen) kan voorkomen. Dit beeld lijkt op een laagje modder, dat door de uitdroging gaat breken. Door de jeuk gaat men wrijven en krabben en dit leidt dan tot een craquelé eczeem.

 

 

Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg. Dat is een vettig mengsel van stoffen uit de huid. Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkomt dat laagje talg vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan. Dat kan bij voorbeeld het geval zijn door het wegwassen van de oppervlakkige talg laag. Dit gebeurt met name bij het gebruik van veel zeep of langdurig baden of douchen met heet water. De relatieve vochtigheidsgraad van de omgeving is ook van belang voor het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor de huid meer vocht verliest. Kenmerkend zijn de droge lippen tijdens het vriesweer. Door te likken verdampt het vocht en drogen de lippen zodanig uit, dat het lippenrood of de omgeving gaat breken en scheurtjes laat zien.

Een droge huid is meestal volkomen onschuldig. Het kan wel heel vervelend en zelfs ontsierend zijn. Soms treedt het op bij oudere mensen of mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen.

Vermijd langdurig baden en douchen waardoor vocht onttrokken wordt aan de huid en uitdroging plaatsvindt. Ook te heet water en krachtig afdrogen zijn slecht voor de huid. Veelvuldig gebruik van zeep, badschuim en shampoo bevordert het ontstaan van een droge huid. Hierdoor wordt de samenstelling van het beschermlaagje op de huid beschadigd.  Een goede vochtigheidsgraad in huis kan de hinder, die men van de droge huid ondervindt, beperken.

Het is belangrijk dat u de juiste producten thuis gebruikt voor de verzorging van uw huid, daarnaast zijn goede gezichtsbehandelingen geadviseerd om uw huid goed te verzorgen en te verbeteren.

Shape