Medisch Camouflage Therapie

Medische Camouflage therapie

Medische Camouflagetherapie bestaat uit het minder zichtbaar maken van huidaandoeningen met kleurafwijkingen, door het aanbrengen van speciale camouflageproducten. Alle soorten kleurafwijkingen in de huid kunnen behandeld worden met camouflage producten. De meeste huidaandoeningen gaan gepaard met pigmentverschillen. Zo kan de huid te veel of juist te weinig pigment bevatten, acne of zichtbare bloedvaatjes vertonen. Als de kleding de huidaandoening niet voldoende bedekt of niet kan bedekken, is het wenselijk om psychologische en/of esthetische redenen de aandoening minder zichtbaar willen maken.

Indicatie voor camouflage therapie

 • Rosacea
 • Brandwonden
 • Couperose (teleangiëctastieën, spider naevus)
 • Littekens
 • Wijnvlek
 • Donkere kringen rond de ogen
 • Ontsierde tatoeages
 • Vitiligo
 • Littekens
 • Postinflammatoire hypopigmentatie of hyperpigmentatie; huidaandoeningen waarbij te veel of te weinig pigment aanwezig is
 • Pityriasis alba; een huidaandoening die rode vlekken veroorzaakt. Deze rode vlekken verdwijnen en laten witte vlekken achter.
 • Hypomelanosis van Ito; aangeboren neurocutane ziekte met onder andere een afwijking in de pigmentatie, waardoor op de romp streepvormig witte plekken zichtbaar zijn.
 • Melasma
 • Chloasma oftewel zwangerschapsmasker

 

Behandeling

Ik zorg er met speciale camouflagecrèmes voor dat de aandoening minder opvalt. Het zorgt er niet voor dat de aandoening verbetert of geneest. De crèmes bevatten veel meer pigmenten dan de foundations die regulier verkrijgbaar zijn. Hierdoor wordt een dekkend effect bereikt.

 

Tijdens uw afspraak krijgt u uitleg over de camouflagecrèmes. Zo wordt eerst de juiste kleur gekozen aan de hand van een kleurenpalet. De juiste kleur en bijbehorende producten worden voor u besteld. Vervolgens leert u tijdens de afspraak hoe u zelf de crème kunt aanbrengen en hoe u het watervast kunt maken.

Voordelen

Voordelen van de door ons gebruikte camouflageproducten:

 • watervast;
 • hittebestendig;
 • bestand tegen transpiratie;
 • beschermt tegen UV-straling;
 • veegvast.

Producten

Ik werk met Derma color. Deze producten hebben een hoge pigmentpercentage waardoor het mogelijk is om allerlei vlekken te verbergen. De producten zijn water- en veeg-vast en beschermen de huid tegen schadelijke UV-straling. Over het algemeen blijven de camouflage producten de hele dag goed zitten. Indien gewenst kan ik de producten voor u bestellen. Ook hebben ik een startpakket voor u ter beschikking.

Stappenplan

Door de Dermacolor camouflage producten op de juiste manier aan te brengen, blijven de producten de hele dag zitten. U kan gebruik maken van onderstaande instructies.

Benodigdheden

Wattenschijfjes, sponsje, poederdons, kwast, borstel , spatels, zo nodig een stippelsponsje.
Dermacolor producten: Cleansing, lotion, moisturizer crème, camouflage crème, poeder, fixing spray.

Voorbehandeling

Voordat de camouflage aangebracht wordt, maakt u de huid grondig schoon. U kunt het beste wattenschijfjes met wat Dermacolor cleansing lotion gebruiken op de plek die behandeld wordt en het aangrenzende gebied. Als de huid daarna te droog is, brengt u een klein beetje moisturizer crème aan en u dept het overtollige met een tissue af

Kleurkeuze

Samen hebben we in de salon de kleuren uitgekozen die het beste bij uw huid passen. Uw eigen kleur verandert gedurende het jaar. Wordt uw huid lichter, dan kunt u bijvoorbeeld minder van de donkere kleur aan uw mix toevoegen. Of wordt uw huid donkerder, dan kunt u iets meer van de donkere kleur toevoegen. Kies zo mogelijk bij (natuurlijk) daglicht uit de beschikbare selectie kleuren die u aan gaat brengen. Met de Dermacolor camouflage crème kunt u altijd een andere kleur bijmengen om zo de optimale kleurnuance te krijgen. Zeker als het om het gezicht gaat, zult u altijd moeten mengen. Het is vaak onmogelijk om over een groter gebied met slechts één kleur te werken. Dermacolor geeft door de hoge dekkingsgraad een te vlak resultaat, waardoor kleurnuances verloren kunnen gaan.

Applicatie

Om de inhoud van de verpakking zo hygiënisch mogelijk te houden, raden wij u aan om de Dermacolor camouflage crème daar altijd met een spateltje uit te halen. Aangezien er op de handen veel bacteriën zitten die zich in de verpakking kunnen vermeerderen. Als u de make-up bij uzelf aanbrengt, kunt u deze op een doorzichtige spatel mengen of even op de muis van uw vrije hand smeren. Daar wordt het product een beetje warm van en kan dan makkelijker uitgesmeerd en gemengd worden. De Dermacolor camouflage crème brengt u nu met een licht vochtig sponsje of gewoon met uw vingers op. Breng geen dikke laag aan! Licht drukkend (stempelend) en draaiend werkt u vanuit het midden van de te bedekken plek en laat de camouflage tot 2 centimeter daarbuiten uitvloeien.

Schaduw

Nu hebt u een plek bedekt, maar dat kan in het gezicht een onnatuurlijk effect als resultaat hebben. Het kan nodig zijn om een blos in het gelaat terug te brengen. Hiervoor is kleur D32 zeer geschikt. Dit is een natuurlijke rougekleur die u aanbrengt op het jukbeen en licht door laat lopen richting de slaap. De wenkbrauwen en de mannelijke baardlijn kunnen met een donkere kleur als D40 of een andere toepasselijke tint benadrukt worden. Voor het beste resultaat wordt hiervoor een zgn. stippelsponsje gebruikt.

Afpoederen en Fixeren

Nadat de Dermacolor camouflage crème is aangebracht, komt een andere belangrijke stap: het afpoederen. Als het goed is, heeft u een bijpassende poeder. Gebruik voor een optimaal resultaat echt alleen Dermacolor Fixing Powder, want daarmee wordt de camouflage ook watervast. Voor het aanbrengen gebruikt u een grote kwast en brengt u een ruime hoeveelheid poeder aan. Dit doet u door middel van de poeder van de kwast te tikken vlak boven het te behandelen gebied. U neemt de poederdons, die u het beste tussen de vingers kunt nemen, en drukt de poeder stevig aan. Hiermee krijgt u een langdurig resultaat. Laat het poeder ongeveer 10 minuten intrekken en veeg pas dan voorzichtig het overtollige zo goed mogelijk weg met een zachte borstel of kwast. Het is uitermate belangrijk dat u het poeder lang in laat werken. Pas na enige tijd vindt de maximale binding plaats. Alleen dan wordt de foundation veeg- en watervast. Om eventuele laatste poederrestanten te verwijderen en voor extra fixatie maakt u een sponsje of tissue heel licht vochtig en dept u voorzichtig het behandelde gebied. Na fixatie is de make-up veeg-vast en vochtbestendig. Als een laatste stap kunt u Dermacolor Fixing Spray aanbrengen. Met deze fixeerspray zorgt u ervoor dat de make-up nog beter bestand is tegen vegen. Iets wat vooral van belang is in lastige gebieden als de nek of op de handen. Onze fixeerspray heeft zonbeschermingsfactor 20 en zorgt er bovendien voor dat u zelfs kunt zwemmen zonder de camouflage aan te tasten. Spuit de fixeerspray vanaf circa 30 centimeter steeds vanuit een hoek van 90 graden op het gewenste gebied. Zorg ervoor dat u niet teveel aanbrengt, want daardoor ontstaat er een ongewenste glans.

Bijwerken

In principe zou het niet nodig moeten zijn om de camouflage make-up bij te werken. Nadat deze juist aangebracht is, wordt deze vocht bestendig en blijft de hele dag zitten. Als een snelle touch-up toch nodig is, dan kan altijd eenvoudig gedaan worden, maar vergeet niet om ook dan weer poeder te gebruiken!

Verwijderen

Voor de grondige doch vriendelijke verwijdering van de camouflage hebt u één of meer van de  removers nodig. Bij allemaal geldt dat u ze na het aanbrengen even in moet laten trekken om dan de make-up bijvoorbeeld met tissues af te nemen. Naspoelen doet u dan met water.

Het Dermacolor Camouflage System kent de volgende removers:

 • Dermacolor Cleansing Cream – De traditionele vette remover.
 • Dermacolor Cleansing Milk – Een extra zachte remover die verrijkt is met avocado-olie.
 • Dermacolor Cleansing Gel – Zeer vriendelijke reiniging.
 • Dermacolor Cleansing Lotion – Kan zowel voor- als achteraf gebruikt worden.

Zijn er vragen of twijfelt u aan de kleur of het gebruik van de producten? Neem dan telefonisch contact op of e-mail. Indien nodig maken we een afspraak voor een persoonlijk gesprek en kunnen wij u adviseren welk product voor uw huidtype geschikt is.

Voor de specialisatie Medische Camouflage Therapie ben ik een gediplomeerd lid van de ANBOS en is hierdoor in veel gevallen een vergoeding door uw verzekeringsmaatschappij mogelijk indien u hiervoor verzekerd bent. Middels een nota kan u uw behandeling terug vorderen. Vraag dit vooraf uw behandeling na bij uw zorgverzekering of check uw polisvoorwaarden.

Een totaalpakket van 3 behandelingen inclusief een standaard productpakket vanaf € 300,–
Eenmalige behandeling vanaf € 95,00
De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het te camoufleren gebied.

Er wordt een intake gesprek gehouden betreffende uw wensen en we bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn. U kunt eenmalig de behandeling in de salon uit laten voeren, (bijvoorbeeld het voor een speciale gelegenheid camoufleren van een tatoeage) of er kunnen 3 behandelingen gepland worden zodat ik u de techniek aanleer. Na deze 3 behandelingen kunt u zelf thuis het gellerde in de praktijk uitvoeren.

In de 1e behandeling wordt er gekeken welke kleuren er nodig zijn om uw huid te camoufleren, dan zal de camouflage crème en fixatie aangebracht worden, u krijgt meteen tips hoe het zelf aan kan brengen. In veel gevallen zijn meerdere lagen crème en fixatie nodig. Ik heb meerdere paletten met verschillende kleuren tot mijn beschikking, hiermee kan ik een kleur aanbrengen die het meeste met uw natuurlijke huidkleur overeen komt. Wilt u thuis de camouflage gaan aanbrengen dan is het nodig dat u de camouflage producten aanschaft, dit wordt met u besproken tijdens de 1e behandeling.

In de 2e behandeling leert u (of iemand die u meebrengt) de techniek van het aanbrengen van de camouflage crème en fixatie, waardoor u deze zelf op de juiste manier kunt aanbrengen op de momenten waarop u dat wenst.

In de 3e behandeling check ik het resultaat van de door u aangebrachte camouflage, indien nodig krijgt u correctie en tips betreft het aanbrengen van de producten. Het is de bedoeling dat u leert om thuis precies de juiste kleuren aan te brengen zodat uw huid er natuurlijk uit blijft zien, het is belangrijk dat de camouflage niet opvalt.