Oncologische Voet

Oncologisch Voetzorgverlener

De impact die de ziekte kanker kan hebben op ons leven wordt vaak pas duidelijk als zij zich voordoet. Overlevingskansen van oncologiepatiënten nemen toe, waardoor ik regelmatig in mijn praktijk oncologiepatiënten tegen kom met huid- en nagelproblemen en voetklachten. Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt en gelukkig steeds beheersbaarder wordt, onder andere door de behandeling met chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie, doelgericht therapie, hormoontherapie, hyperthermie en/of een combinatie hiervan. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam. Vooral snelgroeiende gezonde cellen kunnen worden aangetast door de chemotherapie. In de rustperioden van de chemokuur hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.
Sommige cytostatica kunnen (tijdelijk) beschadigingen veroorzaken (soms tot 2 jaar na de kuur).

Ook bij de Targeted therapie oftewel doelgerichte therapie kunnen diverse voetklachten ontstaan.

Mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Neuropathie, stoornis als gevolg van zenuwbeschadiging aan handen en voeten, (is meestal niet te herstellen) zoals: gevoelloosheid, tintelend, verdoofd gevoel in vingertoppen, tenen en voetzolen (o.a.: gevoel op watten te lopen), pijn in handen en voeten, functievermindering in vooral de vingers, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies benen en/of armen, spier- en gewrichtspijn. Soms worden deze klachten verergerd door kou.
  • Huid aandoeningen, zoals: droge huid, infecties, ontstekingen, hyper- of hypo pigmentaties, huiduitslag, overgevoelig voor de zon, pijnlijke ontstoken blaren op wrijfplaatsen.
  • Nagel aandoeningen, zoals: nagels breken/scheuren/splijten, ribbels op nagels, brokkelige nagels, loslatende nagels, horizontale donkere strepen op nagels (n.a.v. aantal kuren) schimmelinfecties, hyperkeratosis.
  • Hand/voet syndroom: Reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen.
    Mogelijke klachten kunnen zijn: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties (strak gespannen huid mogelijk met blaren).
  • Andere mogelijke bijwerkingen: verminderde aanmaak bloedcellen, bloedarmoede / neiging tot bloedingen, langere wondgenezing periode + 9 dagen of langer, ontregelde bloedsuiker, lymfeoedeem.

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) verleent voetzorg aan kankerpatiënten. Ik ben opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen (mits de situatie dat toelaat) en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam zoals: de behandelend arts/oncoloog of oncologisch verpleegkundige.
Het doel is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Bent u kankerpatiënt, dan is het van belang dat u mij laat weten of u onder behandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of bestraling heeft plaatsgevonden en wie uw oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Een kankerpatiënt mag namelijk niet zonder meer een voetzorgtraject ondergaan. Ik kan overleg plegen met uw medisch specialist.

De eerste afspraak bij mij is een intakegesprek. Eventueel kan de behandeling direct gestart worden. Als u actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

Uiteraard behandel ik de oncologische patiënt na toestemming van en in overleg met de behandelend arts. Mocht u vragen hebben dan ben ik te bereiken via e-mail of telefoon.

Ik ben in het bezit van het diploma Oncologisch VoetzorgVerlener (OVV).

Voor deze specialisatie heb ik een specifieke opleiding gevolgd bij ‘de Medische Voet’ * met stages in het BRAVIS afdeling Oncologie, inloophuis te Bergen op Zoom en het Hospice Bergen op Zoom.

Van de 7500 geregistreerde pedicures (in het kwaliteitsregister) in Nederland behoor ik tot de eerste 57 met deze oncologische specialisatie. Inmiddels zijn er nu circa 250 voetzorgverleners met een oncologie specialisatie in Nederland.

Een Oncologisch Voetzorgverlener is zich bewust van de implicaties van de ziekte kanker en van de behandeling ervan, en kan een veilig en doelmatig voetzorgverleningstraject inzetten in afstemming met de behandelend arts of verpleegkundige.

*‘de Medische Voet’ = kennis-platvorm voor integrale voetzorg

Graag tot ziens in mijn praktijk!

Belangrijk:

Vraag voordat u naar een OVV komt, schriftelijk toestemming aan u behandelend arts (oncoloog) of (oncologie-)verpleegkundige dan kan de behandeling tijdens uw eerste bezoek meteen van start gaan. Mocht u deze toestemming nog niet hebben, dan kan uw pedicure dit ook voor u in orde maken. Echter moet er dan gewacht worden op toestemming, er mag dus nog geen behandeling plaatsvinden.