Hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie en hoe ontstaat het?

Hyperpigmentatie betekent letterlijk teveel pigment en ontstaat door een overproductie van melanine – het pigment dat verantwoordelijk is voor onze huid- en haarkleur. Pigment beschermt onze huid tegen schadelijke UV-straling, maar bij een overmatige productie door bijvoorbeeld zonverbranding, hormonen of andere schade aan de huid kunnen er pigmentvlekken ontstaan.

Al meer dan 2 miljoen mensen binnen Nederland hebben te maken met hyperpigmentatie. Overmatige pigmentaanmaak door bijvoorbeeld zon of medicatie kan onsierlijke bruine vlekken in het gezicht geven. Vaak wordt dit als storend ervaren.

Pigment en ouderdomsvlekken, bijna iedereen krijgt of heeft hier last van. Pigment is de bruine kleurstof die onze huid aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Pigment is bedoeld om de schadelijke straling van de zon te absorberen en onderliggend weefsel te beschermen.

Het belangrijkste pigment is melanine. De cellen die pigment maken, liggen diep in de huid. Hier wordt pigment verpakt in kleine korreltjes, die naar de opperhuid worden verplaatst. Pas als deze korreltjes in de opperhuid zitten, zijn ze zichtbaar.
Soms is de pigmentverdeling in de opperhuid minder mooi omdat de verdeling onregelmatig is. Voorbeelden hiervan zijn sproeten en ouderdomsvlekken. Deze vlekken ontstaan niet alleen op de huid als deze wordt blootgesteld aan de zon, maar soms ook spontaan. Dit gebeurt vooral bij mensen met een lichte huid.

Bij onze intake zullen we goed achterhalen wat de achterliggende oorzaak is van het pigment en hoe diep het pigment zit. Op basis daarvan kunnen we een behandeltraject inzetten om het pigment te verhelderen. Je zult merken dat je huid na de behandeling direct een heldere teint heeft

De belangrijkste oorzaken van de vlekken zijn:

  • blootstelling aan de zon
  • huidveroudering
  • ontsteking aan de huid zoals b.v acne
  • hormonale schommelingen
  • genetische aanleg

 

De meeste mensen krijgen de vlekken op de handen en in het gezicht, omdat deze lichaamsdelen veel bloot staan aan de zon. Deze pigmentophopingen zijn niet schadelijk, maar kunnen door de drager als lelijk worden ervaren. Soms is er sprake van schaamte.

 

Wil je een egale huidskleur zonder pigmentvlekken?

Ervaar het verschil bij Anja, jouw de PHformula huidspecialist.

Graag tot ziens in mijn schoonheidssalon!