Schimmelnagel

Schimmelnagel

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar eigenlijk wel mee valt te leven. De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel).  Hoewel het kalknagelprobleem pas echt grote vormen ging aannemen toen de mensheid overging op het dragen van schoeisel, zijn kalknagels een probleem van alle tijden en van alle volkeren. Tot op de dag van vandaag weten echter maar weinig mensen dat die kalknagels bijna altijd het gevolg zijn van een schimmelinfectie. “Kalknagels” zijn dus vaak schimmelnagels. In Nederland lijdt naar schatting 90% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt het nog vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 60% aan een schimmelinfectie van de nagel(s).

Vaak zijn de teennagels de klos, maar schimmels weten ook de nagels van de handen te vinden. Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels.

Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact, Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht.

Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens bent u zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden. De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op avontuur en worden ook de andere teennagels geel en aangetast. Vaak is er tegelijkertijd sprake van “zwemmerseczeem” : nog een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Ook bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van) een schimmel, die pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaakt. Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne.

Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.

Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

  • Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt.
  • Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
  • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd overmatige transpiratie.
  • Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel.
  • Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
  • Gebruik geen zeep als u zich wast en spoel de voeten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
  • Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).

 

Wilt u uw schimmelnagel behandelen?

Wij hebben effectieve middelen en behandelingen om uw nagels er weer gezond eruit te laten zien en op te lossen!