Schimmelnagel Laseren

Je herkent een schimmelnagel aan een witgele, groene of bruine verkleuring aan het uiteinde van je nagel. Daarnaast wordt de nagel vaak dik, ruw en brokkelig. Omdat de schimmel zich hardnekkig vastbijt onder en in de nagelplaat, zijn schimmelnagels lastig te behandelen. Anti-schimmelprodujten bieden niet snel genoeg voldoende resultaat en intensieve medicatie heeft vaak nare bijwerkingen. Gelukkig biedt lasertherapie een effectieve manier om van schimmelnagels af te komen.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Besmetting ontstaat door dezelfde schimmelsoort (dermatofyten) die ook voetschimmel veroorzaakt. Vaak vind de besmetting plaats op plaatsen waar men op blote voeten loopt. Bijvoorbeeld, zwembaden, gymzalen, sauna’s maar denk ook aan een douche die schoon lijkt maar ook daar kan de smetting plaats vinden.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland heeft naar schatting ongeveer 90% van de bevolking last van schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt.

Hoe werkt de Xlase voor schimmelnagels?

Tijdens een laserbehandeling voor kalknagels worden schimmels in de nagel gedood door opwarming, zonder dat schadelijke opwarming van de nagel of de huid optreedt. Het is een nieuwe pijnloze behandeling die medicijnen overbodig moet maken. Voor de behandeling moet de aangedane nagel worden teruggebracht tot een minimale lengte en het oppervlak van de nagel zoveel mogelijk moet worden afgevijld. Wij kunnen dit voor u doen in ons medisch pedicurecentrum. Tijdens de laser behandeling kan de nagel warm worden en een tintelend gevoel geven maar is nagenoeg niet heel pijnlijk.

Alle nagels behandelen, ook van huisgenoten

Wanneer u last heeft van een schimmelnagel is het raadzaam om alle nagels te laten behandelen. Dit komt omdat er mogelijk schimmel aanwezig is die niet met het blote oog zichtbaar is. Daarnaast is het ook aan te raden om uw partner / huisgenoten ook te laten starten met de behandelen wanneer deze last hebben van een schimmelnagel(s). Dit is om te voorkomen dat u opnieuw in aanraking komt met de schimmel en de behandeling hierdoor mogelijk niet effectief is.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van de ernst van de schimmelnagels zijn er gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig. De frequentie van de behandelingen is eens per 4 weken.

Het effect van de behandelingen is na een periode van aantal maanden zichtbaar, dit komt omdat de nagels zeer langzaam groeien. U ziet dan een gezonde uitgroei van de nagels. Het uitgroeien van de gehele teennagel duurt ongeveer 9 tot 12 maanden.

Resultaat lasertherapie schimmelnagel

Het effect van de behandelingen is na een periode van aantal maanden zichtbaar, dit komt omdat de nagels zeer langzaam groeien. U ziet dan een gezonde uitgroei van de nagels. Teennagels groeien met een snelheid van één millimeter per maand. Dit betekent dat er enige tijd nodig is (12 tot 13 maanden) tot de nagel er weer helemaal gezond uit ziet. De ND YAG is de enige laser waarbij wetenschappelijk is onderbouwd dat deze resultaat levert. Bovendien treden hierbij geen bijwerkingen op. Er zijn gemiddeld 4 tot 6 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Tussen elke behandeling zit een interval van 6 weken.

Hoe effectief is lasertherapie bij schimmelnagels?

Klinische studies tonen aan dat de laserbehandeling bij meer dan 50% tot 75% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft. Als nagels slecht groeien zijn de resultaten minder goed. Het gaat hierbij met name om oudere mensen, mensen met vaatlijden of mensen met diabetes.

Intake en proefshot

Tijdens uw eerste afspraak, de intake, nemen we uw gegevens en relevante medische geschiedenis met u door. Hierbij kijken we of er misschien sprake is van (relatieve) contra-indicatie, waardoor een behandeling mogelijk geen optie is.
We kijken ook goed naar de huid en stellen aan de hand van deze huidanalyse vervolgens een individueel behandelplan op . U krijgt informatie over de behandeling en een advies mee.